En aquesta pràctica estudiarem els cercadors o bancs d'imatges i les diferents tipologies. Aquestos cercadors són col·leccions de fotografies, vídeos, gravacions, etc. que serveixen per realitzar activitats. Concretament, aquesta pràctica té per objectiu fer a continuació una Webquest i el professor ha considerat que primer hauríem de saber on buscar les imatges per a la nostra webquest.
Existeixen diversos tipus de cercadors:Els cercadors generals, permeten la utilització de determinats tipus de filtres, a més de la recuperació de la imatge basat en el text que l'acompanya. Exemple: http://www.aulatres.net/reo/web/cercadors_generals.html
Després tenim també els multi-cercadors, Treballen amb una única interfície mentre que no permeten ni la consulta simultanea ni els resultats unificats.
Per últim, estan els meta-cercadors. Aquestos permeten consultar simultàniament diversos cercadors, a la vegada que eliminen les imatges repetides. El seu major inconvenient és la simplificació de la sintaxi, ja que pot generar errors.
Abans de passar a analitzar diferents exemples de cercadors, és convenient informar del tipus de llicències que ens podem trobar en la recerca de recursos per Internet:

Copyleft: Una llicència copyleft, de fet, utilitza la legislació pròpia dels drets d'autor per a assegurar que cada persona que rep una còpia o obra derivada pugui fer servir, modificar, i també redistribuir tant el treball com les seves versions derivades. Així doncs, en un sentit estrictament no legal, el copyleft és el contrari que el copyright.
El reconeixerem sota el símbol de la dreta:
Domini públic: En aquesta situació queden les obres literàries, artístiques o científiques a l'expirar el termini de protecció dels drets patrimonials d'autor (70 anys després de la mort de l'autor a Espanya) i que implica que poden ser utilitzades en forma lliure, respectant l'obligació de citar el nom de l'autor.
El símbol és el següent:
A continuació passaré a analitzar algunes de les pàgines sobre cercadors d'imatges que ens ha proporcionat el professor. He seleccionat 8, que són les que considere més s'ajusten per a realitzar la tasca de la Webquest.
FREE DIGITAL PHOTO

http://www.freedigitalphotos.net/
Aquesta pàgina és una de les que més recomane, ja que les imatges són de gran qualitat en estar tretes per professionals de la fotografia. A més a més, les imatges estan separades per diferents categories. L'únic inconvenient que potser podem trobar és que està en anglés.
DOGPILE
http://www.dogpile.com/
En aquesta pàgina també podem trobar vídeos i imatges de gran qualitat. Ací un exemple:

Trobem també el que hem buscat recentment i ajudes per si no trobem exactament el que estem buscant. A banda també se'ns proporciona l'opció de buscar novetats i per la web, etc. És a dir, crec que és una pàgina bastant completa.
VÍDEO HP
https://www.google.es/videohp
Aquesta pàgina de google, crec que és la millor per buscar vídeos, ja que pots seleccionar l'idioma que vulgues i conforme vas escrivint, apareix una barra desplegable que t'ajuda en la teua búsqueda. A més, t'apareixen vídeos de qualsevol tipus que circulen per la xarxa.
PHOTOSEEK
http://photoseek.net/
Aquesta és una pàgina del fotògraf naturalista Tom Dempsey, la qual conté més de 5 milions de fotos. Aquestes les podem trobar introduint paraules clau en anglés i, com es d'esperar la qualitat de les fotos és bastant elevada, ja que són preses per un professional.
Si les fotos que estàs buscant no hi apareixen, la pròpia pàgina et deriva a altres de les quals pots escollir amb total llibertat.
EVERY STOCK PHOTO
http://www.everystockphoto.com/
Aquesta pàgina m'ha cridat molt l'atenció, ja que no m'esperava gran cosa, però m'ha sorprés gratament. És cert que està en anglés, però les imatges són de gran qualitat i hi apareixen de tot tipus. A més, hi ha un apartat sobre les recerques més populars i apartats d'ajuda per si tens dubtes sobre la pàgina. Així mateix, podes compartir la mateixa en twitter o al bloc.
SUNIPIX
http://sunipix.com/
El que més m'ha agradat d'aquesta pàgina és la divisió que fa per categories, com en altres ja comentades. El que el diferencia de la resta és que quan selecciones la categoria que desitjes, t'apareixen diverses imatges i la seleccionada apareix en una mida més gran que la resta.
El principal inconvenient és que has de ficar les paraules clau en anglés i quan no sàpigues alguna cosa, cal buscar-la en el traductor.
GOOGLE IMATGES
http://www.google.es/imghp?hl=ca&tab=vi
Aquesta pàgina és de les que més m'ha agradat, potser perquè és la que més utilitzava fins el moment. Ofereix comoditat, ja que pots cercar el que vols en la llengua que vols, també t'apareix una barra desplegable mentre teclejes la paraula clau, i sorgeixen un munt d'imatges preses per qualsevol tipus d'usuari (algunes amb més qualitat que d'altres). El principal problema és que hi ha molt on escollir i pot ser sorgeixen moltes més imatges que no estan totalment relacionades amb allò que necessites realment.
IXQUICK
https://ixquick.com/
Ixquick m'ha resultat bastant completa. És molt pareguda a la comentada anteriorment (Google imatges), per això pot ser ens parega més fàcil i ràpida la cerca d'imatges i vídeos, ja que també dóna la possibilitat de canviar l'idioma, el tamany de la lletra, el tema del fons, etc. Com en la pàgina anterior, també hi surten imatges i vídeos de tot tipus que han penjat els usuaris, el que ens proporciona una búsqueda més oberta, però a la vegada més difícil per seleccionar el que busques.
Encara que cal afegir que és el motor de búsqueda més confidencial del món i fins i tot ens dóna l'opció de "búsqueda avanzada" on pots buscar amb totes les paraules, amb la frase exacta, ... El que ens ofereix una cerca més concreta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada